úterý 25. května 2010

Monument Valley – Mesa Verde (Colorado)

Krávy se bály víc a stan nechaly stanem, takže o šesté vyrážíme živí a zdraví (a taky pořádně ospalí:) na procházku k „Navaho National Monument“, k osadě ukryté pod převisem skály. Arizona je pouštní stát a moje srdcová záležitost hlavně kvůli „Monument Valley“, jehož červené skály se z písku zvedají jakoby nic. Po prašné cestě se dostáváme do samotného údolí, kde kupuju tričko pro Peťu od milé indiánky. Potkáváme tu skupinku Čechů, slunce svítí a je tu hezky. Na další našince narážíme o kus dál. Je mezi nimi dokonce Martinova profesorka z Olomouce, kterou nemá rád, tak se k ní radši nehlásí:) Naše auto pokořuje v Arizoně historických 200 000 km, takže zastavujeme a symbolicky ho slavnostně poléváme vodou. Sehnat šampaňské v indiánských rezervacích je nadlidský problém. Že bychom dnes poprvé za cestu abstinovali?:)
Sjíždíme na jediné místo, kde se setkávají hranice čtyř amerických států (Arizona, Colorado, Nové Mexiko, Utah). Kovová zavřená brána nás ale zastavuje pouhých pár desítek metrů před oficiálním bodem. Vyfotíme se tedy alespoň s cedulí Nového Mexika a po pár minutách z něj zase vyjíždíme do Utahu a následně do Colorada do národního parku „Mesa Verde“. Procházíme si pozůstatky kamenných vesniček, které jsou schované pod převisy skal, a snažíme si představit indiány, kteří zde kouřili dýmky míru.
Colorado je nádherně kopcovité a abstinence se nekoná. V městečku „Durango“ si v obrovském a luxusně zásobeném „liquer storu“ nakupujeme vína a piva. Mají tady dokonce i thajské, ale odoláváme. Kempujeme bez placení ve 2000 metrech, Peťa dokonce zjišťuje kód do sprch. (Naprosto soběstační Češi,co se neztratí:) Večer nás svou přítomností poctí jakýsi americký pilot se zbytečně velkým sebevědomím. Po tom, co se vypovídá, zalézáme já do auta, Petr pod širák a zbytek do stanu.


Žádné komentáře:

Okomentovat