sobota 29. května 2010

Yellowstone

Ráno projíždíme národním parkem „Grand Tetonem“ podruhé, je stále pod mrakem a stáda bizonů vypadají v mlhavém počasí jako z jiného světa. V autě probíhá bouřlivá diskuze o tom, co je v češtině vlastně „bison“, „ox“ a „bull“. No jeďte na výlet se třemi učiteli angličtiny!!! Výřečný Ivo tvrdí: „Ox“ je vlastně vykastrovaný býk a „bisons“ nejsou kastrovaní, „bull“ je vyloženě jako vůl nebo hovězí dobytek a „bison“ vypadá spíš jako bizon.“ Jsme z toho vyloženě moudří:)
Nadále těm chlupatým zvířatům, co vypadají, že je tlustý zadek co nevidět převáží, pro jistotu říkáme tatanky. Jsou všude a my se s nimi nadšeně fotíme a máme z nich respekt.
K nejslavnějšímu gejzíru „Old Faithful“ dorážíme akorát včas, za necelou hodinku má chrlit a to s odchylkou + - 10 minut. Kolem už sedí davy nadšených turistů a ze sedadel je zvedá každé zabublání. Nakonec dojde k několika vodním erupcím doprovázených bouřlivými výkřiky a je po všem. Komu to nestačilo, může si počkat dalších 90 minut:) My jedeme dál a obdivujeme krásně barevná vřídla všech odstínů, některá bublají, jiná vystřikují, další pouští páru. Zvláštní představit si ten vařící kráter pod našima nohama, který se rozprostírá pod celým Yellowstonem.
V srdci parku se jedeme podívat na horní a dolní vodopád, stejně jako v Yossemitech je spoustu vody. Ivo se na parkovišti snaží omylem dostat do jiného zeleného Plymoutha. Po našem záchvatu smíchu se všichni hřejeme už v tom správném autě a hledáme si místo na spaní. V Montaně už je tma, tak jsme rádi, že nalézáme kemp, kde nemusíme platit. Tedy vlastně musíme, ale šetříme:)


Žádné komentáře:

Okomentovat