pátek 23. dubna 2010

Hrajeme si na vulkanology...

Po jednom dni a noci zjišťujeme, že ...
1) Kufr je krátký a nohy nejdou natáhnout.
2) Střecha je moc nízko, takže se ustavičně boucháme do hlavy.
3) Výhled z auta je omezený i pro vysoké lidi, natož malé asiaty a Havajany.
4) Je černé, takže do něj a do nás!! praží slunce (díky vědě za klimatizaci).
Ale jsme samozřejmě rádi, že máme něco, s čím jsme mohli po největším z havajských ostrovů urazit tisíc mil (nekecáme :)
Dnešní den jsme strávili ve zdejším Volcano National Parku, což byl taky jeden z největších důvodů, proč jsme si vybrali z 8 havajských ostrovů ten největší, nejmladší a neustále rostoucí! Nachází se tady největší sopka na světě Mauna Loa (4169m.n.m.) (celková výška 10km, základna o průměru 120km), světově nejčinnější vulkán Kilauea a taky nejvyšší sopka a zároveň hora na světě Mauna Kea (A Everest se může jít schovat) Základna Mauna Key je totiž na dně oceánu a dohromady měří 10205m! (nad vodou čouhá „jen“ 4205m)
Další raritou je 11 ze 13 klimatických zón, které jsme tu postupně vyzkoušeli. Od pouště po sub-arktickou zónu! Po pár kilometrech se vše vystřídá s pralesem.
Ve Volcanicu jsme se prošli až na dno kráteru Kilauea Iki. Z lávových prasklin dýmal po dešti kouř, jak se stále teplá láva chladí. Protože na treky vyrážíme s Peťou zásadně ráno (odpo jsme lenošní), měli jsme celý kráter a sopečný tunel úplně pro sebe.
Po „Craters Road“ jsme se dostali autem až k oceánu a lávou přerušené silnici. Tolik lávových polí, kde hrají barvy od černé po hnědou a červenou, už asi v životě neuvidíme. Bralo nám dech, jak se každý rok ostrov mění po neustálém proudění lávy.
Na další procházku po „Devastation Road“ je krásně vidět, co udělá láva, když neteče, ale létá vzduchem. Na zasaženém území zbyde jen sopečná poušť.
Jako správní auto-turisté se držíme průvodce a navštěvujeme ještě 20km „Scenic Road“, jakési lávové díry po spálených stromech a závěrečný McDonald, kde si Peťa tento den a i ty zbývající :) dává po 1 dolaru McDouble, Cheeseburger a McChicken a já zmrzlinově šejkuju :)


Kilauea Iki kráter

Žádné komentáře:

Okomentovat