pondělí 15. srpna 2011

Goat´s fight anebo ne??

Ráno pozorujeme surfaře snad dvě hodiny, Andy surfuje taky, ale po internetu. Po obědě v restauraci u silnice strategicky plánujeme poznávání Bali, říkáme si, jak si chytíme autobus. Jízdní řády neexistují. Zbytečná starost. U krajnice brzdí snad deset vozů a to ještě nejsme ani po jídle! Jízda s místňáky opět nezklame. Sedím u otevřených dveří, vyběrač jízdného stojí celou dobu na schůdkách s hlavou vykloněnou ven, aby mu neutekl potenciální pasažér, chlap opodál si vesele vykuřuje a babka hlídá káď s vodou, ve které plave jakási megaryba.
Přestup v Denpasaru, největším městě na Bali, je zajímavý. Bemo mafii přelstí mladý indonésan, který nabídne nejnižší cenu a čeká na nás za rohem i s autem. I tak se na něj snese řada výhružných poznámek. My jsme spokojení a když nám mladík nabídne zastávku na goat´s fight naše zvědavost se stupňuje. Marcel po cestě na bojiště pátrá po tom, jak vesničani nutí goats = kozy, aby bojovaly. Nakonec zjišťujeme, že kozou je myšlen kohout a jedná se tedy "jen" o cock´s fight:)

To co se děje vzápětí je zajímavou zkušeností:
1. Okamžitě budím podezřelou pozornost. Průvodce vysvětluje, že ženy se tohoto "přátelského zápasu" neúčastní a také nesmí na kohouty sázet. Já jsem ale evropská vyjímka, takže se můžu dívat.
2. Kohouti se testují a každý, kdo má v plánu vsadit, si může kohouta osahat.
3. Kohoutům se nasazují ostré nože na nohy. Mám respekt nad zdejší kohoutí oddaností a poddajností a hlavou mi běží vzpomínky na babiččina kohouta, který mě proháněl mezi angreštovými keříky.
4. Výběrčí sázek obcházejí v kruhu přihlížející a snaží se od nich vyzískat co nejvíce peněz. Minimální sázka je 50.000 rupií. Pohled přistane i na mé maličkosti!
5. Jelikož se nevybral dostatek peněz na protisázku na bílého kohouta, zápas se ruší a hledá se konkurence schopný cock.
6. Osahávání a vázání nožíků se opakuje a tentokrát boj zachraňuje Andy, který přihazuje na dalšího bílého. Fight může začít.
7. ....o asi minutu později....je po všem, lidi tak fandí, že kohoutům zmenší "arénu" na dvoumetrový kruh a přes hlavy vidím kohouty jen jednou a oba od krve....
8. Ke zklamání všech, hlavně Andrease, je výsledkem remíza a všem se vrací sázky nazpět.
9. Další dlouhé čekání na výběr vyvolených šampiónů vzdáváme a jedeme do duše celého Bali do města Ubud....
...kde asi hodinu hledáme ubytování. Nakonec se necháváme ulovit od jednoho z naháněčů a smlouváme "evening price" (za dobu působení v Indonésii, jsme se setkali i s honeymoon price, morning price, night price, early-bird price...z toho vyplývá, že usmlouvat jde kdykoli kdekoli cokoli).

Žádné komentáře:

Okomentovat